Wednesday, April 9, 2008

Suedia: Costul imigrarii

Stig-Björn Ljunggren, om de stiinta in politica, gandeste ca este rezonabil sa calculeze costurile societatii in privinta imigratiei. Ministrul imigratiei Tobias Billstrom gandeste ca dezbaterea ar trebui mai mult legata de imigratie ca forta pozitiva.

Ljunggren este profesorul economiei nationale si lucreaza la un centru pentru Cercetarile in politica Pietei Muncii la universitatea Växjö. El vorbeste de municipalitatea Bromolla, care a dat de probleme cand au vrut sa faca un cont al imigratiei in oras. Oameni ca Marita Ulfskog, secretarea partidului Social Democrat, s-a opus.

Ljunggren spune ca oameni ar trebui sa aiba acces la imigrare ca orice altceva. sunt diferite moduri de a calcula lucruri ca somajul sau nivelurile bolnave. Ca alte activitati economice depinde de parametrii alesi de oameni. In ciuda faptului, el este sigur ca este o posibilitate de a calcula cat costa societatea imigratia.

De ce este o problema atat de sensibila? Ljuggren spune ca partidele politice in Suedia au evitat o perioada indelungata aceste intrebari. Dar chiar atunci cand oamenii au vrut sa fie amabili si sa isi reprime sentimentele, sunt inca prezente.

Ljunggren spune ca Partidul Liberal al oamenilor a fost criticat pentru a incepe discutia despre probleme ca testul de limba, spunand ca deschiderea acestor fel de intrebari pot duce la o dezbatere xenofobica ca cea din Banemarca.

Cand oamenii incep sa vorbeasca de taboo-ri, lucrurile incep sa vina la suprafata. De exemplu, pana la mijlocul anilor 70 nu iti era permis sa arati sexul la televizor, dar astazi nu este nici o problema.

Dar in ciuda faptului ca oamenii se gadesc la taboo-uri, ei ar trebui sa analizeze si sa discute, de vreme ce traiesc intr-o societate care ar trebui sa fie transparenta.

Sursa: Realtid

Vezi de asemenea: UK: Imigratia are "un mic impact sau delor" in economia vietii bunastarii,
sau Drammen: Nevoia de a calcula banii care se duc pe imigratie

No comments: