Tuesday, April 8, 2008

Oslo: Flagurile straine sunt interzise in Ziua celebrarii Constitutiei


The Norwegian flag traditionally dominates 17th of May celebrations, not least when the parade passes in front of the Royal Palace.

PHOTO: KYRRE LIEN/SCANPIX

Steagurile norvegiene au jucat un rol important in Ziua Constitutiei tarii pe data de 17 Mai. Integrarea steagurilor straine in Oslo, in parada principala, a fost complet interzisa.

Cativa imigranti gandesc ca odraslele lor ar trebui sa poarte steagul tarii natale in parada traditionala. Un grup reprezentand imigrantii din Norvegia, Norsk, Innvandrerforum, au gandit ca odraslele cu radacini in alte tari ar putea purta steagul propriei tari in parada care include fiecare scoala din oras. Copii, au sustinut grupul, ar trebui sa fie incurajati sa poarte costumele traditionale de la parintii sau bunicii tarii natale, cum norvegienii poarta costumul lor dratidional cunoscut ca bunad. Aceasta ar fi insemnat sa fie multe steaguri din tari ca Suedia, Pakistan, Turcia, si Polonia, de unde noi emigranti ai Norvegiei au emigrat.

"Noi gandim ca minoritatile culturale, limba si costumele sunt acum parte din societatea norvegiana, " a spus Athar Ali, lider al Norsk Innvandrerforum, reporterul tv norvegian (NRk). Asadar putem arata costumele noastre traditionale adaugate celor norvegiene, nu in locul lor."

Mai mult de 35 de procente din studentii din Oslo au etnie ne-norvegiana. In cateva scoli, asanumitele "minoritati" au facut majoritatea corpului studentesc.

Multi nenorvegieni deja au folosit costumele lor traditionale in ziua de 17 mai. Nu este neobisnuit sa vezi kiltul scotian sau sari indian, de ex, pe strazile din Oslo astazi.

A fost decizia oficialilot orasului sa decida daca in ziua de 17 mai studentii imigranti le-ar permis sa poata purta steaguri din tara natala in parada orasului. Comitetul si-a manifestat non acordul.

"Doar steagurile norvegiene, steagurile Sami si steagurile UN pot fi folosite in ziua paradei din 17 mai in capitala, " a spus Amir Shik, seful Comitetului orasului in ziua de 17 mai care este un imigrant el insusi.

Sursa: Aftenposten

No comments: