Wednesday, April 9, 2008

Netherland: Din ce in ce mai putini remigranti

Muncitorii invitati si refugiatii stai din ce in ce mai mult in Netherland in loc sa se intoarca in tara de origine. Sanatatea, Ajutorul social si legaturile familiale in Netherland in impiedica sa se reintoarca.

Institutul de emigrare Netherland (NMI) a ghidat 1725 de imigranti anul trecut in tara lor de origine. Mai putin decat in 2006- 1840 si 2004- 2139. Totusi mai putini emigranti de fapt fac asta, dorinta de a pleca devine mai puternica. Numarul oamenilor caew intradevar considera sa se reintoarca este de la 10 540 pana la 12 210. Sunt mult mai multe cereri de la organizatiile minoritare de a culege informatii , pentru marocani, spanioli, irachieni, surinamezi, portughezi. Turcii sunt o exceptie si este un numar scazut de remigrari.

NMI este una din executorii legii remigrarii care regularizeaza intoarcerea muncitorilor invitatisi a refugiatilor din 1985. Au loc convorbiri intensive in loc de a preveni deciziile in graba, un ajutor social este dat aproape jumatate din ajutorul social german, si NMI organizeaza compensatii pentru cheltuieile de rentoarcere.

In acord cu NMI managerul Inanc Kutluer cresterea listelor de asteptare pentru reintoarcere se datoreaza climatului social: oamenii au tot mai muternic sentimentul ca nu mai sunt bineveniti in Netherland. De asemenea aud ca in tara de origine, turcii de exemplu, a devenit mai prospera economic.

Un al imptortant motiv sa nu se reintoarca este lasarea copiilor si bunicilor in urma. Mai mult de atat , legea s-a schimbat recet ca oamenii pot avea ajutor social doar pana la 6 luni.

Ultimul an ministrul Verdonk a vrut sa discute intreaga lege a remigrarii si economisirii. Reintoarcerea imigrantilor si cheltuielile reintoarcerii salvate de la ajutorul social si sanatate pare sa exceada costul regularizarii.

Sursa: Telegraaf

No comments: