Wednesday, April 9, 2008

Norvegia: Adolescenti convertiti

Numarul norvegienilor care se convertesc la islam s-a dublat in ultimii zece ani.

Karima Solberg spune ca cea mai noua tendinta este ca mai multi norvegieni etnici baieti sa se converteasca si ca prieteniile duc la interesul pentru islam. Solberg, care s-a convertit la islam 20 de ani in urma este un principal membru in Consiliul islamic al Norvegiei, invata despre islam in Norvegia in moscheia Det Islamske Forbund" in Oslo.

Cativa ani in urma cei mai multi convertiti erau de 18-2o de ani, dar acum de obicei tineri de 14-16 ani. In timpul ultimului ramadan din Semptembrie, un grup de zece adolescente au vizitat moscheria impreuna cu prietenii lor musulmani.

Cateva postari in situl islam.no sunt scire de convertiti norvegieni in perioada de adolescenta, care scriu ca nu indraznesc sa spuna parintilor ca au inceput sa tina post si sa se roage la Allah. Solberg spune ca ea a intalnit recent o fata norvegiana care i-a spus ca a inceput sa faca rugaciunile cu hijabul ascuns in geanta.

Adolescentii norvegieni isi pot alege religia dupa ce implinesc varsta de 15 ani. Inainte ca parintii sa decina in care comunitate religioasa sa se inscrie. Dar Solberg spune ca nu este limita de varsta pentru convertiri. Un adolescent de 14 ani este destul de matur sa faca o astfel de decizie dar trebuie sa aiba 15 ani pentru a isi schimba oficial religia.

Convertirea la islam prin prieteni este comuna in Franta, tara vestica cu cei mai multi convertiti (in jur de 100 000). Asa numitul "islamul de copin" sau buddy-islam" s-a inmultit in Suedia si Danemarca in ultimii ani in timp ce in Norvegia este mai mic.

Det Islamske Forbund are doua grupuri care studiaca Islamul in Norvegia, in special unde multi convertiti merg. Comunitatea are in jur de 200 etnici norvegieni care s-au convertit.

Managerul basim GHozlan spune, ca nu sunt atat de multi, dar ca numarul s-a ridicat mai ales in ultimii ani. Prietenia intre musulmani si non-musulmani este un motiv, dar de asemenea vederea principala pe islam in media a contribuit la cresterea interesului.

Istoricul religios kargi Vogt, unul din expertii mai mai importanti norvegieni in legatura cu islamul estimeaza ca sunt in jur de 1000 de norvegieni convertiti la islam. Cifrele sunt estimative, dar cativa experti gandesc ca numarul s-ar fi dublat din 1995, cand studiul a aratat ca erau 500 de musulmani norvegieni etnici. Nu este un numar exact de convertiti in acesti 14- 15 ani.

Interesul este in crestere. Chiar daca stirile despre islam au de obicei conotatie negatica si trateaza teme de crime de onoare si razboi in Orientul Mijlociu, publicitatea mediei aduce multi etnici norvegieni sa inceapa sa invete mai multe despre islam. Ei apoi gasesc o alta parte a religiei. Chiar daca" buddy- islam" este in crestere. Vogt crede ca acel grup a carei conversie a crescut mai mult in ultimii ani sunt studenii si altii care au citit despre islam si au mers in comunitatile musulmane.

Mariam javed, capul societatii studentilor musulmani, spune ca ea stie munti norvegieni etnici care s-au convertit in ultimii ani. Ei au devenit interesati de islam prin prieteniile cu musulmanii.

In trecut mai mult femeile musulmane norvegiene au devenit musulmane dupa relatia de iubire cu musulmani barbai. convertirea datorata casatoriei este mult mai scumpa.

Ambele miscari care atrag noi musulmani in Europa este Sufi, miscarea spirituala si mai multi musulmani radicali, spune kari Vogt. In Danemarca "noii musulmani" sunt printre cei mai extremi. Un mic grup de convertiti au avut planurir teroriste, si un grup lard a fost foarte activi in demonstratii impotriva caricaturilor lui Mohamed.

Vogt spune ca in Norvegia doar putini sunt atrasi de comunitatile radicale, dar un mic numar sunt atrasi de grupele radicale.

Ultima saptamana capul serviciilor de securitate (PTS) Jorn Holme a averitzat impotrica musulmanilor extremisti care au incercat sa recruteze tineri pentru terorism. Dar convertitii nu sunt o problema in general pentru PST. Purtatorul de cuvant PSt Martin Bernsen spune ca religia nu este principalul obiectiv. Un convertit pentru a atrage atentia trebuie sa planifice o crima serioasa.

Sursa: VG

No comments: