Wednesday, April 9, 2008

Musulmanii si Polonezii

John Cornwell are un articol interesant despre ariile no-go si influenta musulmanilor in Marea Britanie. Urmatoarul citat, descrie relatia intre musulmanii si noii emigranti din vestul europei.

[...]
Interactiunea apare din casatoriile mixte si relatiile (etnice religioase), mixtura peliculara a proximitatii vecinatatii, afecteaza deja identitatea musulmana in Marea Britanie, cum diversele culturi musulmane au putere sa influenteze cultura britanica majoritara. Si musulmanii asiatici care au venit in Marea Britanie de cateva generatii sunt la fel de anxiosi in legatura cu impactul recent estimat al jumatatii de milion de europeni emigranti ca alti britanici veniti mult timp in urma.

Aici este o isotrie pitica: " Polonesii sunt caustici la principalele tensiuni ale comunitatii," un barbat din moscheea centrala Luton imi spune." Ei sunt ....


Fiecare comunitate de emigranti este unica, dinamica, formata nu doar de cultura si origine dar si de porximitatea emigrantilor recenti (in Ilford mi-a spus un lider al conciliului Redbridge sunt acum 96 de limbi vorbite in comitat). Musulmanii, cu alte cuvinte, impart aceleasi vulnerabilitati culturale si teritoriale ca oricinealtcineva. Noii sositi din estul europei, de obicei polonezii marcati de musulmani, oricare ar fi nationalitatea lor, sunt rpegatiti, in acord cu cladirea de baza contractoare Slough, sa munceasca pentru 2 euro pe ora, pe cand asiaticii, care isi stiu drepturile legislative de salar minim, refuza sa lucreze mai putin de 5 euro pe ora.

Influenta polonezilor este stabilita sa explice caile impevizibile. Vorbeam cu un imam shef in orasul Midland, care dorea ca el si moscheea lui sa fie in afara reportajului. M-a luat sus in birou la al doilea etaj,in ultima camera speciala pentru Fatwahs - care aproape inseamna judecata sharia. El vorbeste de islam si prozelitismul religiei, spre deosebire de Iudaism, Hinduism si sikhism. Din acest motiv, el a spus, islamul are ca menire sa se extinda rapid in Marea Britanie. Apoi scapa o bomba. " In ultimii doi ani, 16 femei poloneze s-au convertit la islam in moscheea mea."

Cand am intrebat sa le intalesc pe aceste femei, el a spus ca este imposibil. Asadar al puat o alta cale. Imamii sunt in cea mai mare parte condusi de conciliile moscheei care le platesc salariile; adevarata putere in comunitate rezida cu conciliile de securitate locale, care tin curtile din fata camerelor caselor lor. Astfel am intalnit pe remarcabila femeie musulmana muncitoarea comunitatii, care m-a sfatuit sa raman anonim.

" Aici este deja a doua generatie de barbati musulmani in multe comunitati care au fost obligati sa casatoreasca femeii de la tara sau verisoare din tarile natale. Acesti oameni prosperi si vesticizati, si care vor o un alt tip de relatii posibil cu o tanara femeie. O tipica poloneza tipica convertita ar putea fi victima violentei domestice a prietenului ei. Ea probabil ar fi lucrat ca femeie de serviciu la barbati musulmani care au gasit-o atractiva si o ia ca amanta sau chiar o propune in casatorie ca o a doua sotie. El apoi o trimite si ii plateste colegiul. Ele apoi gasesc islamul atractiv."
[...]

Sursa : The Times

Vezi de asemenea :
See also: Yorkshire: Muslims attacking Eastern Europeans, UK: 'Extremism flourished as UK lost Christianity'

No comments: