Monday, April 14, 2008

Norvegia: somalezi suspecti de a ajuta financiar uciderea calugaritei


PST (Norwegian security service) crede ca Norvegianul somalez care a fost arestat pentru finantarea terorismului a trimis bani unui lider extremist suspectat de lichidarea calugaritei italiene in Somalia 2006. Un individ de 38 de ani si alti doi somalezi norvegieni suspectati de PST de a fi suprotat economic terorismulm neaga trimiterea banilor in afara norvegiei pentru a finanta acte teroriste.

PST crede, ca prin supravegherea comunicatiilor si ajutorul revizuirii tranzactiilor monetare detaliate, evidentiaza banii pe care suspectul i-a transferat celor trei teroristi in Somalia. Unul din lideri este pe lista teroristilor Al-qaeda in Somalia care apar pe situl departamentului american de straini. In acord cu situl Aden Hashi Ayrow conduce fratciunea radicala al- Shaabab si este comandantul militar al Consiliul curtii islamice (CIC). El a avut parte de un antrenament extensiv in folosirea explozivelor si armelor de Al-qaeda in Afganistan inainte de 2001.

USA tine Hashi Ayrow responsabil de executarea activistului de pace somalez in iulie 2005 si faptul de a fi implicat in uciderea calugaritei catolice, sora leonella(Leonella Sgorbati) in afara spitalului de femei si copii in Mogadishu in septembrie 17, 2006. BBC a relatat calucarita catolica care a ajutat copii si tinerii in Africa de 40 de ani, a fost impuscata de trei ori in spate si ucisa. gardianul ei a fost de semenea ucis in atac. S-a speculat ca lichidarea a venit ca rezultat in urma declaratiei papei Benedikt XVI care a provocat musulmanii din intreaga lume. Papa a citat un lider crestin din 1400 care a spus ca tot ce a adus Mohamed in lume este diaboloc si inuman. Papa mai tarziu a regretat afirmatia si a spus ca gresit inteles si nu reprezinta opinia lui personala.

Persoana de la PST crede ca banii transferati de la suspectii din Norvegia a fost recent in stiri in noiembrie anul trecut. BBC NEWS scriu ca liderul sheik rebel Aden Hashi a oferit propria forta de a ataca pacifistii din Uniunea Africana (AU) in baza lor din capitala Somaleza. In acord cu BBC Ayrow a chemat soldati straini sa schimbe partile si sa ia parte la razboiul al-Shaab impotriva pacifistilor.

Bern a spus ca Dagsavisen ca ei au explicat ca ei doresc investigarea sa fie impotriva oamenilor si nu impotriva organizatiilor. Ei au intalnit organizatia somaleza G-10, cu care au o intelegere mutuala, si au facut clar ca ei nu investigheaza comunitatea somaleza sau rebeliunea generala din Somalia.

Sursa: Daqsavisen

Vezi de asemenea: Suedia: Seful ICU somalez cere guvernului sa elibereze suspectii terosisti, Suedia: Finantarea terorismului caz reevaluat, Suedia/ Norvegia: Arestarea finantatorilor terorismului

No comments: