Wednesday, April 16, 2008

Pakistan: Femeie torturata de sotul ei, iar politia nu a dechiz nici un caz impotriva criminalului


In lumea islamica un barbat are drept absolut asupra femeii. Aceasta pentru ca sunt atat de multe legi draconice asupra femeii - cum trebuie sa se imbrace, sau unde ii este permis sa plece - si sunt putine legi care sa o protejeze. Daca ele sunt violate sau batute aproape mortal - este intodeauna vina lor.

Afacerea are in legatura o tanara femeie aproape ucisa de sotul ei doar pentru ca a incercat sa ceara divort. Aflata in spital, este aproape de moarte. Dar politia sustine ca nu s-a facut nici o depozitie oficiala, ei nu pot depune plangere in locul ei.

Lahore (AsiaNews) - cel mai nou caz de violenta domestica impotriva femeii in pakistan a adus o femeie in Harbanspura aproape de moarte. Politia inca nu a deschis un caz impotriva sotului ei, care a torturat-o si incercat sa o ucida. Afacerea a fost relatata de ziarul pakistanez in The Daily Times, care a preluat istoriade la mama victimei.

Aceasta s-a intamplat pe 8 aprilie, in varsta de 24 de ani mama a doi copii, a fost atacata de sotul ei, Mohamed Iqbal, care a acuzat-o de relatii ilicite. realitatea este ca trei luni in urma femeia a cerut divort dar Iqbal a convins-o sa renunte la idee amenintand-o ca le va ucide pe ea si pe fete. Mama Arifei, Shamim Akhatar, spune ca barbatul, un alcoolic, de obicei o abuzeaza si o bate pe fiica ei, care inainte de casatorie - noua ani in urma- nu a stiut de obiceiurile proaste ale sotului ei.
In ciuda aparentei reconcilieri, suferinta femeii nu s-a terminat. Pe data de 8 aprilie, a explodat intr-o violenta inumana. Iqbal a venit acasa beat noaptea tarziu, si-a legat nevasta si a inceput ca ii taie corpul si sa ii loveasca capul cu caramizi. In timp ce o tortura, barbatul a explicat ca in acest mod " nu se va mai duce la tribunal sa continue cu relatii extramaritale cu avocatii si politistii." El a batut-o si violat-o in fata fiicelor lui, si apoi a picurat alcool pe ranile deschise, povesteste Amina Akhar, la care barbatul a mers in urmatoarea dimineata sa ii spuna de uciderea Arifei. " Ne-am grabit la casa lui si am basit-o intr-o balta de sange, aproape moarta," spune mama ei, dupa care a chemat politia.

O saptamana mai tarziu, Arifa inca se lupta intre viata si moarte in spital si nici un caz nu a fost deschis impotriva barbatului ei. Politia din Harbanspura se autojustifica spunand ca nu este nici o depozitie din partea victimei, si nici un certificat medico-legal. Rudele a cerut spitalului in repetate randuri pentru documente, dar nu le-au eliberat. Diferite NGO-uri ca South Asia Pertnership. denunta sotul, politia si autoritatile spitalului, si spun ca vor face orice sa aduca dreptate Arifei.

In timpul anului 2007, Pakistan este martorul unei tragice cresteri a violentei asupra femeii. Pentru prima data in nouaai comisia nationala de dezvoltarea drepturilor omului a realizat un raport legat de violenta asupra femeii, omuciderilor care au crescut in topul listei : 901 cazuri, pentru care 747 au fost ridicate de rudele victimelor. Pe baza acestor omucideri, poilitia a fost de acord sa deschida investigatii in doar 600 de cazuri. Ei au arestat 122 persoane, si doar 33 au fost arestati.

Sursa: Asia News

No comments: