Tuesday, April 15, 2008

Bruxel: Posibila majoritate musulmana in 15-20 de ani

Oliver Servaix, socieologist la Universitatea catolica din Louvain, a spus intr-un interviu la ziarul La Libre Belgique saptamana trecuta ca Bruxel, ar avea majoritate musulmana in 15-20 de ani, datorita ratei de nasteri mari a comunitatii. De vreme ce in 2001, Mohamed este cel mai popular nume pentru un nou nascut baiat.

mahfoud Romdhani, un parlamentar local, spune ca aceasta proiectie ar trebui luata cu grija, de vreme ce nu toti emigrantii din tarile musulmane sunt musulmani, sau musulmani practicanti.

Desi aceasta poate fi adevarat, tinerii arata o reintoarcere la islam, si aproximativ 75% de musulmani se considera musulmani practicanti astazi.

Molenbeek este una din cele mai musulmane suburbii ale Bruxelului. Philipe Moureaux, primarul Molenbeek a facut destul de multe sa ii multumeasca pe votantii lui musulmani, ca de ex sa creeze consilii de moschei finantate de municipalitate, sa deschida o casa municipala de taiere in timpul Eid al Adha.

Servias spune ca actulmente este pace , dar ar putea veni o zi de o explozie sociala, cand cineva ar incerca sa capitalizeze somajul ridicat in Bruxel, peste 20% care afecteaza mai ales populatiile musulmane.

Jean- Francois Bastin (65), belgian convertit la islam care acum se autonumeste Abu Abdullah Abdulaziz Bastin, a fondat partidul tinerilor musulmani (PJM) in 2004. Bastin crede ca imigrantii ar trebui sa se opreasca a se simti colonializati si este timpul ca Belgia sa se adapteze. El vrea cat mai multe vizibile moschei, chemari la rugaciune, scoli si case de pensionari. Partidul a primit mai putin de 5 000 de voturi in alegerile locale precedente in cele doua districte, Molenbeek si Anderlecht.

Sursa: Le Figaro

Vezi de asemenea : Belgia: 12% musulmani vorbitori de limba franceza in comunitate

No comments: