Friday, April 11, 2008

Summit islamic destinat reconcilierii cu Occidentul

Ekmeleddin Ihsanoglu, secretarul general al Organizaţiei ...
Organizaţia Conferinţei Islamice (OIC), al cărei summit începe mâine, la Dakar, va dezbate problema islamofobiei în Occident şi mijloacele de a o combate, într-un moment în care republicarea în Danemarca a unei caricaturi cu profetul Mohamed şi apropiata difuzare a unui film antiislam în Olanda riscă să adâncească din nou neînţelegerile dintre cele două părţi.

Liderii celor 57 de membre OIC, care reprezintă 1,3 miliarde de musulmani, "vor lua deciziile corespunzătoare împotriva unor astfel de acte de islamofobie", a declarat secretarul general al organizaţiei, turcul Ekmeleddin Ihsanoglu, în cadrul unei întrevederi cu miniştrii de externe, care precede summitul.

El a anunţat că "Observatorul", o unitate formată în cadrul secretariatului OIC pentru analizarea fenomenului, va prezenta primul său raport despre "islamofobie". "Această chestiune trebuie rezolvată printr-un dialog politic hotărât şi o reconciliere istorică între islam şi Occident", a subliniat el. Spaţiul de manevră al summitului este însă limitat de o serie de absenţe la vârf. Monarhul saudit, Abdullah al II-lea, liderul libian Muammar Ghaddafi şi preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, nu vor participa la întrunire, din diverse motive.

Trimisul special al lui Bush

Pentru prima dată, Statele Unite vor avea un reprezentant la summitul Organizaţiei Conferinţei Islamice. Preşedintele George W. Bush l-a desemnat drept trimis special la Dakar pe Sada Cumber, un om de afaceri pakistanez stabilit în Texas.

Potrivit secretarului de stat, Condoleezza Rice, Cumber are misiunea de a promova cooperarea şi dialogul cu ţările musulmane, precum şi de a explica principiile şi politica SUA faţă de islam. "Ideea că Statele Unite se află în conflict cu islamul este propagată de extremişti violenţi care încearcă să divizeze comunitatea musulmană", a mai precizat Rice. Conform presei iraniene, guvernul de la Teheran încearcă să blocheze participarea trimisului american la reuniunea din capitala senegaleză.

Sursa

No comments: