Wednesday, April 16, 2008

Germania s-a parea ca va accepta cei 30 000 de crestini care au fugit din Irak

Berlin- Germania reflecta asupra deciziei de a lua pana la 30 000 de crestini care au fugit intimidarea si violenta din Irak,a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne sambata confirmand stirea ziarului Der Spiegel.

Cristinii Irakului, care au trait in Mesopotamia dinaintea aparitiei Islamului, au fugit in masa sa se refugieze in campiile din Iordan sau Siria spunand ca reducerea crestinilor cu uciderea lor continua de lupta dintre Shiiti si Suniiti nu le este benefica.

Expertii ministrului de Interne in Berlin au studiat sugestia de la bisericile catolice si luterane ca Germania sa declare o cota pentru restabilirea crestinilor irakieni, spune Der Spiegel.

Datele Ministerului de Interne regman citeaza ca populatia originala de crestini irakieni de 800 000 s-a injumatatit din 2005 la 400 000.

Comisarul guvernului german a drepturilor omului Gunter Nooke a spus, " Intimidarea, crima si rapirile au loc in fiecare zi in randul crestinilor."

Magazinul a spus ca bisericile au cerut o cota de 20 000 pana la 30 000.

Actualmente este doar un mic numar de crestini irakieni in germania, cei mai multi oameni sunt cei prinsi in timp ce au incercat ilegal sa migreze in Suedia, unde ei fost primiti .

Multi din crestini vorbesc limba aramaica.

Doua principale dominante native crestine sunt Biserica de Est sub patriarhul Dinkha IV, si Biserica Caldeana Catolica sub patriarhul Emanuel III delly care este legat de catolicism.

Sursa: M&C

No comments: