Tuesday, April 15, 2008

De ce doctorii in Belgia elibereaza certificate de virginitate?

Confrom expertilor intervievati de magazinul Knack, mii de fete si femei in Belgia se confrunta cu violenta legata de onoare. " O problema complexa despre care s-a facut nimic." Acestea sunt in special femei din comunitatile patriarhale din spatiul marii Mediteraniene, Orientul mijlociu si Asia. Daca onoarea sexuala a familiei este in pericol, aceasta trebuie uneori "purificata" cu violenta. De obicei implica pierderea virginitatii, opizitia impotriva casatoriilor aranjate sau relatii neacceptate.

Comisarul Marc Van de Plas a politiei federale spune, " trebuie sa admitem ca in Belgia nu am ajuns la nici un punct. Ca politie nu avem expertize, in comparatie cu Netherland. Din potriva, cateodata agravam situatia prin interventii grabite." Am calculat 17 crime de onoare in ultimii cinci ani in Belgia. Dar inca sunt multe alte forme de violenta de onoare: abuz, privare de libertate, rapiri, casatorii fortate, etc. O scala glisanta de ani de amenintari si violenta."

La sfasritul lui februarie, o copil mort a fost lasat in partea Riverenhof a Antwerpului cu o scrisoare unde mama a spus ca "nu era permis de religia ei." Helima Guerra, presedintele organizatiei de femei Vrouwenstem (vocea femeii), crede ca este cazul unei violente legate de onoare. Organizatia in continuare are grija de victime ale ciolentelor legate de onoare in Antwerp. Pe moment ea incearca sa elibereze doua fete, 15 si 16 ani, care au fost nascute si crescute in hasselt, si au fost inchise in Maroc deja de trei luni. " Mii de femei se confrunta cu violenta de onoare, dar raman ca drame invizibile. Este o mare nevoie de a face ceva in legatura cu aceste probleme, dar fara ca grupurile sa fie stigmatizate."

Una din consecintele problemei este ca refugiul pentru femei au din ce in ce mai multi imigranti. In 2006, emigrantii au calculat 44% din femei in refugiile din Flanders. Calculand copii devine o larga comunitate, in particular din tarile cu o puternica traditie legata de onoare.

Un alt rezultat este ca din ce in ce mai multe fete isi refac himenul de frica. In clinica Jeff Hoeyberghs in Genk au loc 30 de operatii de refacere a himenului in fiecare an (costand 1800-2100 euro). Clinica de femei din Spitalul Universitatii Ghent au care 30 de astfel de operatii pe an (650 euro). Ginecologistul spitalului Marleen Temmerman estimeaza ca sunt sute de astfel de cazuri in Belgia.

"Cele mai multe sunt facute pentru a preveni crima de onoare. O fac pentru a ajuta fetele in nevoi, chiar daca intra in conflict cu principiile mele," a spus ea." Asadar de regula eliberez si certificate de virginitate, chair daca fetele nu mai sunt virgine. Plastografie, da, dar pentru un scop bun."

Sursa: Knack

Vezi de asemenea: Belgia: Statistica crimelor din onoare, Belgia: Himenoplastia

No comments: